Alussa messuhallit eivät olleet autioita ja tyhjiä. Torstaina 12.3.2020 hallit alkoivat tyhjentyä itsestään, kunnes tieto PlastExpo Nordic -messujen sulkemisesta tuntia suunniteltua aiemmin hiljensi messut lopullisesti. Messuhallit ovat olleet sen jälkeen autioita ja tyhjiä, kun Suomessa ei ole saanut järjestää isoja, eikä oikein pienempiäkään messuja. Mutta sen päivämäärän jälkeen on senkin edestä peruttu tai siirretty ja sitten taas siirretty tai peruttu lukemattomia konsertteja, messuja, juhlia, matkoja ja muita tapahtumia, joissa ihmiset yleensä tapaavat toisiaan.

Monen mielestä rajoituksia on ollut liikaa. Monen mielestä niitä on ollut liian vähän. Päättäjillä kaikissa maissa on ollut lähes mahdoton tehtävä tasapainoilla pandemian keskellä yrittäen tehdä oikeita päätöksiä, jotka kuitenkin ovat aina jonkun mielestä ehdottoman vääriä. Tehtävää ovat vaikeuttaneet ja vaikeuttavat edelleen virusvariantit, joiden vuoksi Suomenkaan tilanne ei kesän aikana kehittynyt toivottuun suuntaan. Tässäkään vaiheessa ei ole riittävästi tietoa, mitkä päätökset ovat olleet oikeasti järkeviä ja tarpeellisia. Varmasti muutaman vuoden päästä ollaan siinä suhteessa viisaampia. Mutta virusasiantuntijoita, omasta mielestään, on maailmassa paljon. Suomessakin heitä on tuhansia, ellei miljoonia.

Rajoituksissa on turhauttanut monesti niiden epäjohdonmukaisuus ja epäloogisuus. Baarissa ja terassilla on saanut heilua vapaasti, mutta vasta trubaduurin laulaminen samoissa tiloissa on tehnyt siitä vaarallista ja kiellettyä. Kaupoissa ja ostoskeskuksissa taas on ollut lähes kaikki sallittua kaiken aikaa. Lasten ryhmäharrastaminen taas oli ehdottoman kiellettyä pitkään. Monen palveluyrittäjän ja tapahtumajärjestäjän tulevaisuudenusko on ollut koetuksella epävarmuuden ja jatkuvasti muuttuvien rajoitusten keskellä. Useimmat ymmärtävät rajoituksia ja hyväksyvät ne, jos ne vain ovat mahdollisimman tasapuolisia. Tulevaisuudennäkymän pitäisi olla myös pidempi kuin seuraava päivä, jolloin kaikki voi taas muuttua, kun tapausten vähentyessä tai lisääntyessä hypitään leviämisvaiheen ja kiihtymisvaiheen välillä. Ei tarvitse ihmetellä, jos yrittäjät siirtyvät suoraan hiiltymisvaiheeseen.

Puolentoista vuoden ajan myös Muoviyhdistys on joutunut sopeutumaan vallitsevaan tilanteeseen. Fyysisiä tapahtumia ei ole juuri ollut, golf-tapahtumia lukuun ottamatta. Poikkeuksellisesti onnistuimme järjestämään Ekstruusiopäivät lähes normaalisti viime vuoden elokuussa, jolloin aika sattuikin olemaan juuri oikea. Webinaareja olemme mekin päässeet järjestämään. Yhdistyksemme tehtävä on kuitenkin yhdistää ja verkon välityksellä sen tehtävän toteuttaminen ei oikein yhtä hyvin onnistu.

Muoviyhdistys aikoo järjestää jatkossakin messumatkoja ja fyysisiä tapahtumia aivan kuten ennenkin. Tätä kirjoittaessa on tietona, että Alihankinta-messut järjestetään suunnitellusti. Tänä vuonna on jo messuja siirretty hyvin lyhyelläkin varoitusajalla, joten toivottavasti tätä lehteä jaetaan suunnitellusti Alihankinta-messujen yhteydessä. Lähes kaikilla on varmasti messuilla jo kaksi rokotusta saatuina, joten nykytietämyksellä erityistä vaaraa messuilemisesta ei pitäisi kenellekään olla.

Fakuma-messumatkan järjestämme lokakuussa Friedichshafeniin entiseen tapaan, kunhan ei tule viime hetken yllätyksiä. Baden-Württembergin osavaltio teki kesäkuun lopussa päätöksen, että konsertteja, tapahtumia ja messuja saa järjestää riippumatta kulloisenkin ajankohdan uusien koronatapausten lukumäärästä. Messuille tulee kuitenkin tarkat hygieniaohjeistukset. Maskien ja desinfektioaineiden käytön lisäksi vaaditaan todistusta kahdesta rokotuksesta (EU-hyväksytty rokote), tai maksimissaan 24 tuntia vanhaa negatiivista testitulosta, tai todistusta sairastetusta koronasta yhdestä kuuteen kuukautta ennen messuja. Tapahtumien turvalliseen avaamiseen on keinoja, ja maailmalla eri vaihtoehtoja on tutkittu aktiivisesti. Suomessa tunnutaan pohdittavan ensin kauan, jotta voidaan perustaa työryhmä pohtimaan asiaa vielä kauemmin. Lopulta täällä tehdään samat päätökset kuin muualla maailmassa. Näin kävi maskienkin osalta.

PlastExpo Nordic -messut järjestetään taas samalla konseptilla kuin viimeksi, 16.-17.3.2022. Edelliset messut olivat hyvä lähtölaukaus, ja odotettavissa on varmasti hyvä tapahtuma tälläkin kertaa. Ensi vuonna on taas vierähtänyt kolme vuotta edellisistä K-Messuista, ja niille messuille Muoviyhdistys järjestää myös matkan ensi vuoden lokakuussa. Viime messuilla oli erittäin vahvasti painotettuina muovien kiertotalousteemat. Sen vähempää niitä ei varmasti painoteta seuraavallakaan kertaa.

Viime aikoina maailmalta on kuulunut ikäviä uutisia. Olkaamme onnellisia, että tapahtumiemme järjestämishaasteet ovat maailman mittakaavassa kuitenkin pikkuasioita. Afganistanissa on ihan toisenlaiset rajoitukset kuin täällä.

Nähdään Alihankinta-messuilla. Toivottavasti jo tänä vuonna.

Vesa Taitto

Muoviyhdistyksen toimitusjohtaja