Teksti:Riikka Piispa, Rauman kauppakamari

Kuva: Elmeri Elo

Lounais-Suomessa muovi- ja komposiittialan yritysten kasvunäkymät ovat hyvät – korona on jopa vauhdittanut alan yritysten kasvua. Alueella on syntynyt poikkeuksellisen vahva yhteinen tahtotila osaajien houkuttelemiseksi alalle.  Loppuvuonna käynnistyy yritysten toiveesta alan ammattitutkinto Raumalla ja ensi vuonna perustutkinto sekä amk-tasoinen täydennyskoulutus. Lisäksi yritykset ovat viestimässä alasta kiinnostavasti valtakunnallisen MuoviLove-yhteisnäkyvyyden kautta.

Muovi- ja komposiittialan osaajatarve on kasvussa Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Alan koulutusta ei ole ollut lähivuosina lähellä sijaitsevissa oppilaitoksissa saatavilla. Seudun yritykset lähtivät helmikuussa 2020 pohtimaan yhdessä Rauman kauppakamarin ja toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen WinNovan, Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK), Rauman kaupungin sekä Muoviteollisuus ry:n kanssa mahdollisuuksia syvemmälle yhteistyölle osaajien houkuttelemiseksi alalle ja yrityksiin. Mukana ovat yrityksistä alkuun olleet Coreplast Laitila Oy, Favorit Tuote Oy, Leo Laine Oy, Motoseal Components Oy, Muottituote Oy, Oras Oy ja Satatuote Oy.

Suunnitelmista päästään konkretiaan nyt loppuvuoden 2020 aikana, kun tuotantotekniikan ammattitutkinto muovi- ja kumitekniikan osaamisalalta käynnistyy WinNovan toteuttamana. Koulutus alkaa eri yrityksistä tulevien 11 jo alalla työskentelevän osaajan voimin, mutta mukaan ehtii vielä ensi vuodenkin aikana. Tulevana vuonna alkaa WinNovassa myös ammatillinen perustutkinto.

– Muovialan koulutuksen jatkuva väheneminen on mahdoton yhdistelmä liittyen tämänhetkiseen tarpeeseen. Sen sijaan, että voivottelemme asiaa, oli alueen työnantajien otettava tilanne niin sanotusti itse haltuun. Toki tässä myös alueemme oppilaitosten tuki ja ammattitaito on ollut ja on aivan välttämätön. Koulutuksen ja yhteistyön lisäksi meidän muovialan eturintamassa olevien on tuotava itseämme positiivisesti esiin. Nyt mediassa on paljon muoviin liittyvää suoranaista väärää faktaa, jota kerrotaan totuutena suurelle yleisölle, kertoo ajatuksistaan tuotantojohtaja Jani Saarenpää Coreplast Laitila Oy:stä.

– Kasvavien asiakasvaatimusten takia henkilökunnan osaamisella ja koulutuksella on yhä suurempi merkitys yrityksen menestymiselle kansainvälisillä markkinoilla. On ollut ilo huomata miten yhdessä paikallisten yritysten ja oppilaitosten kanssa olemme päässeet rakentamaan koulutuksen, joka tukee yritysten ja seutukunnan kehittymistä muovialan huipulla, hehkuttaa yhteistyötä Satatuote Oy:n Supply Chain Manager Lotta Haaslahti.

– Yritykset työstävät muovia- ja komposiittimateriaaleja eri tavoin ja osaamisen kehittämistarpeet ovat sitä kautta hyvin erilaisia, mikä on tarkoin huomioitava kunkin opiskelijan henkilökohtaisessa oppimispolussa. Meillä on nyt erittäin hyvä mahdollisuus rakentaa koulutuksesta yritysten tarpeita vastaava. Myös alan perustutkinto on WinNovan tutkintovalikoimassa tulevassa kevään yhteishaussa, joten uusia osaajia toivotaan alan pariin, kertoo koulutuspäällikkö Kari Laine WinNovasta.

– Osa käynnistyvästä ammattitutkinnosta toteutetaan yhteistyössä SAMKin kanssa, minkä lisäksi ulkopuolisia asiantuntijoita tullaan hyödyntämään yritysten toiveiden mukaan. SAMKissa todennäköisesti käynnistyy myös korkeakoulutasoinen täsmätäydennyskoulutus vuoden 2021 alkupuolella.

– Olemme innoissamme syvenevästä yhteistyöstä alan yritysten kanssa sekä koulutusten sisältöjen toteutuksesta WinNovan kanssa. Lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulu voi tarjota alan yrityksille täsmäkoulutusta muun muassa automaation ja robotiikan sekä suunnittelu- ja materiaaliosaamisessa.”, toteaa koulutusyhteistyötä rakentava lehtori ja tiimivastaava Riitta Tempakka SAMKista.

Marraskuussa käynnistyy myös valtakunnallinen MuoviLove -näkyvyysyhteistyö, johon suurin osa yhteistyössä mukana olevista yrityksistä on sitoutunut tuleville vuosille. Tavoitteena on saada nuoria tutustumaan yrityksiin, toimialaan, yritysten avoimiin työpaikkoihin ja alan koulutuksiin. Samalla ammutaan alas muoviin liittyviä myyttejä.

– Muoviala on kaivannut positiivisia ulostuloja. Saimme kipinää muovialan yritysten ja työmahdollisuuksien esiintuomiseen ja ymmärsimme, että paikallisella yhteistyöllä voidaan saada merkittäviä asioita aikaan. En usko, että yhteistyö jää vain tähän, vaan kehittyy vielä edelleen, povaa Motoseal Components Oy:n toimitusjohtaja Kari Sallinen.

WinNovassa käynnistyvät tutkinnot: www.winnova.fi/kome

MuoviLove -näkyvyysyhteistyön sivusto: https://muovilove.meillaontoita.fi/

Ilkka Kallio, Länsirannikon koulutus Oy WinNova, lehtori, Kari Sallinen, Motoseal Components Oy, toimitusjohtaja, Lotta Haaslahti, Satatuote Oy, Supply Chain Manager.