Kuva: Jaakko Lipponen

EILINEN HUOLTOVARMUUSHARJOITUS oli menestys. Huoltovarmuus aiheena motivoi seminaariväkeä viime vuoden kokemusten vuoksi erityisen paljon. Tätä kirjoittaessani on sunnuntai 14. helmikuuta vuonna 2021. MuoviSki-tapahtuma onnistui taas hienosti ja kiitos siitä kuuluu kaikille. Eilen hoilasimme Tuikussa yhteislauluna comebackin tehneen Abban listaykköseksi noussutta Corona-kappaletta, jossa on Waterloon melodia uudelleensanoitettuna. Viime vuosi oli kaikkialla maailmassa hyvin raskas. Levillä huomasi ihmisten arvostavan entistäkin enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mahdollisuutta tavata toisiaan. Nyt osataan arvostaa asioita, joita pidettiin aiemmin itsestäänselvyyksinä. Kun menettää, osaa arvostaa.

Yhdysvalloissa on valta vaihtunut. Joe Biden vannoi virkavalansa 20. tammikuuta. Vaalitaistelu meni loppujen lopuksi yllättävän tiukaksi. Ennennäkemätön talouskurimus ja käsittämättömän suuri määrä koronan uhreja tiputtivat Trumpin kannatuksen viime kesänä alemmaksi kuin koskaan. Tietotaidon lisäännyttyä, koronapotilaita opittiin vähitellen hoitamaan ja lääkitsemään huomattavasti paremmin kuin pandemian alkukuukausina. Myös rokote saatiin aikaiseksi kiitettävän nopeasti. Jo marraskuussa aloitettiin rokoteohjelmat kaikissa koronan runtelemissa maissa. Trumpin maine oli kuitenkin jo niin pahasti ryvettynyt, että loppukiri ei auttanut. Ei auttanut edes viime hetken suunnanmuutos, ”Let´s Make America Green Again”, jossa Trump peräänkuulutti öljyteollisuuden vastuuta uudistua.

Sanna Marinin kannatus on pysynyt edelleen korkealla. Suomalaiset arvostavat kriisiaikana selkeästi ja jämäkästi toiminutta pääministeriä, joka uskalsi myös myöntää koronakriisin aikana tehdyt kohtalokkaat virheet. Maaliskuussa alkaneet rajoitukset tiukentuivat entisestään huhti- ja toukokuussa. Sen jälkeen puheet ja teot muuttuivat. Strategiassa ja toimenpiteissä piti tehdä täyskäännös. Pääkohdat Marinin kesäkuun alun visionäärisestä puheesta jäävät varmasti historiankirjoihin: ”Taistelumme koronaa vastaan vaatii myös valitettavasti uhreja. Emme voi ajatella itsekkäästi vain tätä hetkeä. Kansakunnan etu vaatii ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden turvaamisen myös tulevaisuudessa. Rajoituksia on pakko alkaa purkaa. Joudumme ottamaan hallittuja riskejä. Talous pitää laittaa etusijalle, jotta voimme hoitaa sairaat jatkossakin. Ilman taloutta ei ole terveydenhoitoa.”

Marinin hallitus on joutunut valtaviin paineisiin valtiontalouden tasapainottamiseksi. Verotulojen romahdus viime vuonna yhdistettynä 20 miljardin euron lisävelkaan näkyi ministerien koventuneina puheina, joita ei olisi uskonut ”punavihreältä” hallitukselta kuulevansa. Vielä ei olla silti lähelläkään niitä julkisen talouden rakenteellisia uudistuksia, joita Suomi kipeästi kaipasi jo ennen koronakriisiä. Edelleen on matkaa sanoista tekoihin, vaikka jopa vasemmisto sanoo nyt leikkausten olevan ”välittämistä”. Kokoomuksen ja perussuomalaisten suusta taas on vaadittu inhimillisempää politiikkaa. Poliittiset puheet kääntyivät vuoden 2020 aikana päälaelleen.

Suomen muoviteollisuus selvisi vuodesta 2020 monia muita teollisuudenaloja paremmin. Vaikuttihan tietysti talouden romahdus loppujen lopuksi lähes kaikkiin yrityksiin, mutta loppuvuodesta oltiin jo hyvässä vedossa. Joissain yrityksissä tahkottiin kaikkien aikojen myyntiennätyksiä, koska erityisesti elintarviketeollisuuden ja terveysteknologian tuotteiden kysyntä nousi voimakkaasti keväällä ja kesällä. Näiden teollisuudenalojen ansiosta myös muovin maine kirkastui huomattavasti. Muovi pelasti miljoonia henkiä koronan vastaisessa taistelussa ja tämä viesti tavoitti myös monet tavalliset kuluttajat.

Viime vuosi toi todennäköisesti hyvin merkittävän muutoksen liikematkustamiseen. Matkustusrajoitusten aikana yrityksissä herättiin erityisesti ulkomaille matkustamisen tehottomuuteen ja kalliisiin kustannuksiin. Samaan lopputulokseen, tai jopa parempaan, voi päästä myös etäyhteyksillä. Säästyneellä ajalla voi valmistautua paremmin palavereihin, ja kokousten jälkeinen follow-up on huolellisempaa. Etätapaamisia voi järjestää myös määrällisesti enemmän, kun ei tarvitse
tuhrata aikaa liikenteessä ja lentokentillä. Ihmisten fyysistä kohtaamista ei silti voi täysin korvata, mutta matkustamista voi vähentää tulosten siitä kärsimättä. Samoin monissa yrityksissä alettiin viime vuonna kyseenalaistaa omien toimitilojen kokoa. Työt hoituvat, vaikka kaikki eivät joka päivä konttorilla olisikaan. Etätyöt lisääntyvät varmasti varsinkin ruuhkaisissa ja korkeiden kustannusten suurkaupungeissa.

Liikematkustamisen vähentyessä, Muoviyhdistyksen tapahtumat tarjoavat kustannustehokkaan tavan verkostoitua ja nähdä yhdellä kertaa kaikki toimijat. MuoviSkistä ei tehdä virtuaalista tapahtumaa, vaan koetaan edelleen asiat yhdessä. Onnea, menestystä ja terveyttä kaikille loppuvuodeksi 2021!

Vesa Taitto
Muoviyhdistyksen toimitusjohtaja