HENGITYSSUOJAIMET OVAT NYT yhtä kovaa valuuttaa Kiinassa kuin sukkahousut aikanaan Neuvostoliitossa. Erityisesti Kiinassa jylläävä Covid-19- eli koronavirus on aiheuttanut uhrien lisäksi mittavat taloudelliset vaikutukset, jotka epidemian jatkuessa voivat vaikuttaa merkittävästi koko globaaliin talouteen. Perusterveen ihmisen ei ilmeisesti tarvitse tautia ihmeemmin pelätä, mutta varmasti on olemassa perustellut syyt, miksi näin mittaviin toimenpiteisiin on ryhdytty viruksen leviämisen estämiseksi. Vaikutukset heijastuvat kaikille teollisuuden aloille eikä muoviteollisuus ole poikkeus. Vaikeuksia ja häiriöitä voi tulla esimerkiksi varaosien, koneiden ja muottien saatavuudessa. Autoteollisuudella on ollut Euroopassa vaikeat ajat ja koronavirus ei asiaa helpota, sillä tuotantoseisokit Kiinassa vaikuttavat automyynnin lisäksi myös Kiinassa tehtyjen osien saatavuuteen muualla.

Kiinassa on peruttu mittava määrä isoja väkimääriä kerääviä tapahtumia ja monet messut ovat myös peruttu tai siirretty. Myös maailman toiseksi suurin muovialan tapahtuma, jotka piti järjestää tänä vuonna Shanghaissa huhtikuussa, jouduttiin siirtämään myöhempään ajankohtaan koronaviruksen leviämisen pelon vuoksi. Tämä ei ole sinänsä yllättävää. Mutta yllättävämpää on, että isoja tapahtumia on alettu perua myös Euroopassa samasta syystä. Barcelonan mobiilimessuja (Mobile World Congress) kaavailtiin pidettäväksi helmikuun lopulla, mutta päätettiin perua. Pelkästään yhden yksittäisen ison messun perumisella on merkittävät talousvaikutukset, sillä ison ihmismassan tuotot hotelli-, ravintola- ja muista palveluista jäävät saamatta.

Tulevat kuukaudet näyttävät, missä määrin isoja yleisötapahtumia perutaan ja miten koronavirus saadaan aisoihin. Myös muovialaa koskettavia isoja messuja on tiedossa keväällä, esimerkiksi Interpack. Kun yksi iso tapahtuma on jo peruutettu, voi toisillakin järjestäjillä olla helpompi päätös tehdä sama. Toivotaan kuitenkin, ettei mitään isoa peruutusten aaltoa tulisi Euroopassa tästä syystä. Aavistuksen pienemmät kuin K-Messut, mutta meille sitäkin tärkeämmät PlastExpo Nordic -messut järjestetään Helsingissä 11.-12.3.2020 joka tapauksessa kuten myös PacTec ja FoodTec. Myös graafisen alan Sign, Print & Pack täydentää kokonaisuutta ja samaan aikaan myös Gastrotapahtuma saa hyvin väkeä liikkeelle.

Pakkaus-, elintarvike- ja muoviala linkittyvät vahvasti toisiinsa. Pakkaukset ovat suurin yksittäinen muovien käyttökohde ja elintarviketeollisuus ei ilman muovia tuotteitansa pystyisi myymään. Myös hygienia, elintarviketurvallisuus ja ruokahävikin minimoiminen ovat asioita, joissa muovipakkausten rooli on kiistaton. Isoilla yrityksillä ja poliitikoilla on myös suuri vastuu tehdä ympäristövastuullisia päätöksiä ja ratkaisuja. Kuluttajilla ja äänestäjillä ei ole riittävästi tietoa ja siksi heitä ei pidä ympäristöasioissa kuunnella vaan tehdä vastuullisia ja tietoon perustuvia päätöksiä tunteiden sijaan. Pakkausmateriaalivalintoja pitää tarkastella objektiivisesti ja valita elinkaarilaskelmin ympäristöä vähiten kuormittava vaihtoehto. Isoilla yrityksillä pitää olla rohkeutta sanoa esimerkiksi muovin olevan heille paras valinta, jos ja kun se sitä ympäristöfaktojen valossa on. Samoin politiikassa olisi pakko ympäristön nimissä pyrkiä äänestäjien kosiskelun sijaan tietopohjaiseen päätöksentekoon.

PlastExpo Nordic-messut eivät keskity pelkästään pakkauksiin, vaan messuilla pääsee tutustumaan monipuolisesti raaka-aineiden, koneiden ja laitteiden valmistajiin, oppilaitoksiin ja muihin palveluntarjoajiin sekä muovituotteiden valmistajiin. Kaikki pystymme yhdessä vaikuttamaan messujen onnistumiseen. Tärkeää on myös päästä osoittamaan alaa tuntemattomille, kuinka hienoja, laadukkaita ja vastuullisesti toimivia yrityksiä Suomessa on. Näin murretaan ennakkoluuloja ja muutetaan alan imagoa.

Ohjelmalavoja on sekä PlastExpon että PacTecin puolella. Molemmissa on monipuolisesti ohjelmaa kumpanakin päivänä keskittyen erityisesti biomateriaaleihin, kierrätykseen sekä kestävään kehitykseen yleensä. Keskiviikkoiltana 11.3.2020 on hyvä jäädä vähän pidempään messuille vaikka asiakkaidensa kanssa, sillä bändikin pitää tunnelmaa yllä.

Jos et epäile olevasi koronaviruksen kantaja, messuille ei kannata laittaa hengityssuojainta. Kyllähän sillä tietysti erottuisi massasta, mutta siitä ei ole juuri muuta hyötyä. Sen sijaan aina hyvä muistaa kaikissa massatapahtumissa, että tartunnat tulevat useimmiten pinnoilta. Käsienpesua voi siis aina suositella. Tervetuloa kaikki myös käymään Muoviyhdistyksenkin osastolla. Vierailevana tähtenä osastollamme on myös yksi nuorisojäsenistämme.

Vesa Taitto
Muoviyhdistyksen
toimitusjohtaja