Teksti: Sanna Weiström

FY-Composites Oy on mukana Vestlife -projektissa, joka on Euroopan puolustusviraston (European Defence Agency, EDA) rahoittama kolmevuotinen EU-projekti. Siinä tutkitaan, kuinka jalkaväkitaistelijan henkilösuojaimista voidaan kehittää ultrakevyitä, luodinkestäviä ja modulaarisia ratkaisuja. Konsortiossa on kuusi osapuolta ja hanketta koordinoi espanjalainen tekstiiliteollisuuden tutkimusorganisaatio Aitex. FY Compositesin lisäksi muita osapuolia ovat portugalilainen tekstiili- ja vaatetusalan tekninen instituutti Citeve, hollantilainen mallinnus- ja simulointiyritys Brapa, espanjalainen tekniikan tutkimusorganisaatio Tecnalia ja italialainen keraamialan yritys Petroceramics.

EU:ssa on uudistettu rahoitusohjelmia EU:n yhteisen puolustuksen kehittämiseksi. Vuonna 2017 EU:n puolustustutkimuksen valmistelutoimen (The Preparatory Action on Defence Research, PADR) haku käynnistyi ja tämä oli ensimmäinen mahdollisuus saada tukea puolustusteknologian tutkimukseen ja tuotekehitykseen. FY-Composites kutsuttiin mukaan Vestlife:n hankevalmisteluun Aitex:n toimesta aiemman yhteistyön perusteella. Helmikuussa 2018 projektille saatiin myöntävä rahoituspäätös. FY-Composites on tiettävästi ensimmäinen yritys Suomessa, jolle myönnettiin EDA:n suoraa tutkimusrahaa.

Projektin Kick off -meeting pidettiin EDA:ssa Brysselissä toukokuussa 2018. Projektipäällikkönä FY-Compositesin puolesta toimii Sanna Weiström. EU myönsi 36 kuukauden projektille 2,43 miljoonan euron rahoituksen. Projekti tarjoaa yritykselle paremmat mahdollisuudet kansainväliselle yhteistyölle ja näin saadaan laajennettua yrityksen kansainvälistä yhteistyöverkostoa. Uusien teknologioiden kehittäminen edellyttää pitkäjänteistä uusien materiaaliratkaisujen tutkimusta, vaatii syvällistä alan osaamista ja prosesseihin vaikuttavien ilmiöiden tuntemusta. FY Composites kehittää tässä projektissa suojaavampia ja kevyempiä polymeerikomposiitteja kartoittaen uusia materiaaliratkaisuita. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset erittäin korkean moolimassan polyeteenikuidusta (UHMWPE) valmistetut komposiittimateriaalit. Projektissa testataan myös erilaisia materiaaliyhdistelmiä, jotka koostuvat esimerkiksi keraamista ja polymeerikomposiitista. Tämän projektin ansiosta FY Composites pystyy tarjoamaan entistä kehittyneempiä suojausratkaisuita ja takaa näin asemansa johtavana ballististen suojaratkaisuiden toimittajana.

Lisätietoa: http://vestlife-project.eu

FY-Composites Oy on korkean suorituskyvyn komposiittirakenteiden asiantuntija, joka tarjoaa niiden suunnittelua ja valmistusta puolustusalan sovelluksiin. Tuotteet ja palvelut koostuvat henkilösuojaimista räätälöityihin ballistisen suojan sovelluksiin. VESTLIFE-projektin alkamisen kanssa samoihin aikoihin yritys muutti Ylöjärveltä suurempiin toimitiloihin Pirkkalaan, joka on yksi tärkeä liiketoiminnan kasvun mahdollistaja. Yritys työllistää tällä hetkellä 28 henkilöä, mikä on 20 enemmän kuin vuonna 2017. Viime vuoden liikevaihto oli 2,1 milj. € ja tälle vuodelle odotetaan voimakasta kasvua.