Muovien suurin markkina pakkaamisen jälkeen ovat rakentaminen ja siihen tarkoituksen tehtävät muovituotteet. Vähintään viidesosa Euroopassa käytettävistä muoveista käytetään rakentamiseen. Uusimpina avauksina maailmalla ovat lujitemuoviset sillat sekä muut isot tehdasvalmisteiset rakennekokonaisuudet ja -moduulit, 3D-printatut muovirakenteet ja rakennusmuoviin upotettu elektroniikka.

Perinteisempiä muovisia rakennustuotteita ovat:

  • Putket, yhteet, läpiviennit, altaat ja säiliöt
  • Muut muoviset LVIS-tarvikkeet
  • Seinä-, lattia- ja kaapelipäällysteet
  • Eristeet (lämpö, kosteus, ääni)
  • Profiilit, tiivisteet
  • Valo- ja sisustuselementit, kuvut, levyt ja paneelit
  • Rakennusajan materiaalit kuten pressut, muovit jne
  • Kiinnikkeet ja pikkuosat

Edellä lueteltuja harvemmin muoveiksi miellettäviä rakennusmuovituotteita taas ovat saumausaineet, maalit, tiivisteet, lakat ja liimat. Edelleen muoveja käytetään merkittäviä määriä muina pinnoitteina, geotekstiileissä, laastien ja betonien lujitteena sekä bitumin ominaisuuksien modifiointiaineena vaativimmissa kohteissa.

Oivat muovit vailla vertaansa ja ihmiset vailla tietoa

Hyvin monet tekijät puoltavat vahvasti muovien voittokulkua rakentamisessa. Muoviteollisuus ry ja sen jaostot ovat osaltaan vauhdittaneet muovien menestystä tällä aika konservatiivisella — jopa ennakkoluuloisella- asiakassektorilla. Varsin harva rakentaja, saati rakennuttaja ymmärtää oikeasti muovien tuomia lähes vallankumouksellisia mahdollisuuksia. Asennuksissa ja käyttökohteissa kohtaa liian usein osaamattomuutta ja suoranaista tietämättömyyttä muoveista. Kyseessä on sittenkin moderni materiaaliryhmä, joka yleensä edellyttää muutamien uusien asioiden huomioimista suunnittelusta loppukäyttöön asti.

Muovialan pitäisi itse kertoa oikeista ja vääristä muovien käyttötavoista, ominaisuuksista ja niiden merkityksestä. Pitää olla mukana laatimassa omien muovituotteidensa markkinoita tukevia yhteisiä yleishyödyllisiä ohjeita, normeja ja laatujärjestelmiä. Tulee jakaa asiallista muovitietoa laajana rintamana alan ammattilaisille ja vähemmänkin ammattilaisille. Tätä ei tehdä lainkaan tarpeeksi Suomessa. Ja jos vain muutama tekeekin kustannuksellaan ja muut yrittävät kopioida valmista tai viis välittävät, niin ei sekään pitkälle kanna lopulta kenenkään osalta.

Muoviton rakentaminen — aivan onneton suuntaus

Jatkuvasti saamme Muoviteollisuus ry:hyn yhteydenottoja siitä, että kaikki rakentamisen muovitieto on ihan liian hajallaan, pelkkää firmojen mainosta tai jopa tyystin olematonta. Epäluuloa, pahantahtoisuutta, kaikenlaista timpurilegendaa sen sijaan leijuu muoveista pilvin pimein. Mainostaapa muutama yritys Suomessakin ”muovittomuutta” rakennustensa valttina. Yleinen tietämättömyyden määrä rakennusmuoveista on lähes sairaalla tasolla. Halu korjata asia on minusta useissa rakennustuoteryhmissä liki kateissa. Helppoheikit hyötyvät tästä järjestäytymättömyydestä ja monet heidän tarjoamat ratkaisut tulevat olemaan usein ikävä kyllä kestämättömiä. Muoveista on niin helppoa tehdä myös näennäisesti nättiä ja halpaa, tosiasiallisesti sutta ja sekundaa. Yhtenäismarkkinat ja rakennusalan nykyinen murros eivät mitenkään takaa oikeita ratkaisuja käyttöön, päinvastoin.

Vaikuttamista muovien puolesta jatketaan

Maailma on muuttunut ja muuttuu. Näiden monien vuosien jälkeenkin minulla riittää vielä paloa puhua ja työskennellä kerrassaan upeiden kotimaisten rakennusmuovituotteiden ja niitä valmistavien ihmisten puolesta. Jäsenistömme jalostamissa rakennustuotteissa on aivan huikeita muovi-innovaatioita ja menestyksiä, joilla on suorastaan riemullista avata ihmisten silmiä ja ajattelua. Tällaista vastuullisuus- ja valistustyötä tekisin enemmänkin Muoviteollisuus ry:n kautta, jos vaan resursseja ja yritysten tukea tähän suodaan. Vedin pitkään vuosittain muun muassa kaksi muovimateriaalit-luentoa Aalto-yliopiston vanhalla rakennusosastolla. Kirjoitan yhä pyynnöstä muovilukuja rakennusalan kirjoihin ja lehtiin. Kierrän joka tapauksessa lukuisissa rakentamiseen ja muoveihin liittyvissä tilaisuuksissa: Kouluissa, ministeriöissä ja muilla foorumeilla. Kysyn aina siellä: Rakennettaisiinko tämä muovista — yhdessä, kestävästi?

Vesa Kärhä