Sekä Orthex että uusioraaka-aineen valmistaja Ekokem hakevat vahvaa kasvua kierrätysmateriaaleista ja kiertotaloudesta. Orthex Groupin Lohjan tehtaalla alkoi kuluttajilta erilliskerätystä muovista valmistettujen tuotteiden tuotanto.

Orthex on tammikuusta lähtien valmistanut 100 % kuluttajakierrätysmuovista tehtyjä  kukkaruukkuja, saaveja, ämpäreitä ja säilytyslaatikoita.

Uutuustuotteisiin käytetty raaka-aine jalostetaan Riihimäellä, Ekokemin Kiertotalouskylän Muovijalostamolla. Muovijalostamolla on kaikki tekniikka kuluttajamuovien pesuun, lajitteluun ja granulointiin.

– Valmistamme kierrätysmuovista perusmuovia, kuten polyetyleeni- ja polypropeenigranulaatteja asiakaskohtaisesti, sanoo kierrätys- ja energialiiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa Ekokemiltä.

Uusiomuovi otetaan aluksi käyttöön kaikkiaan 20 tuotteen valmistuksessa. – Tuotekehitystä on tehty ja tehdään edelleen tiiviisti yhdessä, jotta raaka-ainetta voitaisiin käyttää tehokkaasti mahdollisimman monessa tuotteessa, sanoo toimitusjohtaja Alexander Rosenlew Orthex Groupista.

Tavoitteet korkealla

Orthex ja Ekokem haluavat olla edelläkävijöitä viemässä pohjoismaista muoviteollisuutta kohti kiertotaloutta.
– Kierrätetyillä ja biopohjaisilla tuotteilla on tärkeä rooli tulevaisuudessa. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 kaikki

Orthexin kukkaruukut ja parvekelaatikot on valmistettu kierrätysmuovista ja muissakin tuoteryhmissä kierrätysmuovin osuus on merkittävä, Rosenlew kertoo.

Pohjoismaat ovat Orthexin ja Ekokemin kotimarkkinat. Kasvua haetaan erityisesti vientimarkkinoilta Keski-Euroopasta. – CIRCO-uusioraaka-aineemme on herättänyt runsaasti kiinnostusta esimerkiksi Saksassa ja Keski-Euroopassa, Saarimaa sanoo.

Suomi kirii muita Pohjoismaita

Muovinkierrätyksessä Ruotsi ja Norja kulkevat edellä. Suomessa asukasta kohden syntyneistä 10–15 kilosta muovipakkausjätettä kierrätettiin viime vuonna Suomen Uusiomuovin organisoiman järjestelmän kautta noin puoli kiloa. Tämän vuoden tavoite on yksi kilo.

– Toivomme, että suomalaiset kotitaloudet aktivoituisivat kierrättämään muovia. Ympäristön kannalta on parempi käyttää arvokas raaka-aine uudelleen, kuin hyödyntää se energiana, Saarimaa muistuttaa.