Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä kiitti avauspuheessaan kaikkia yhteistyökumppaneita ja toivotti 350 hengen osallistujajoukon lämpimästi tervetulleeksi. Säilä jatkoi, että käsillä oli ensimmäinen perinteinen Packaging Summit. Samalla Säilä haastoi mukaan lisää osallistujia, jotta hän voisi varata Sibeliustalon pääsalin tapahtumaa varten.

Luennoissa käyttäjänäkökulmaa

Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä avasi ensimmäisen kerran pidettävän perinteisen Packaging Summitin Lahden Sibeliustalossa.

Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä avasi ensimmäisen kerran pidettävän perinteisen Packaging Summitin Lahden Sibeliustalossa.

Päivän puheenjohtajana toimi Netherlands Packaging Center, NVC:n toimitusjohtaja Michael Nieuwesteeg. Nieuwesteegillä oli päivän aluksi vauhdikas esitys e-kaupan vaikutuksesta pakkauksiin ja pakkaamiseen. Esitys avasi uusia, raikkaita tarkastelukulmia tuttuun aiheeseen. Perusasian pohdinta on tärkeää. Mitä tarkoittavat pakkaus ja pakkaaminen? Yleisöstä syntyi vastauksena moniulotteinen näkemys pakkaamisen tarkoituksesta.

Ikean pakkauskehityksestä vastaava johtaja Allan Dickner pohti pakkauksen merkitystä brändin omistajan silmin. IKEAlla on 387 kauppaa, 36,7 miljardin liikevaihto, 795 miljoonaa asiakaskäyntiä ja 1,9 miljardia nettisivuvierailua. Seuraavaksi avataan kauppa Intiaan. IKEA myy 25 miljoonaa sinistä kassia ja 125 miljoonaa hot dogia vuodessa. IKEA vastaa Ruotsin ruuan viennistä 25 % osuudella. IKEA käyttää vuodessa tuotteidensa pakkaamiseen 3,5 miljardia pakkausta, joiden arvo on 400 miljoonaa euroa. Muovin osuus on painoltaan 60 000 tonnia, josta noin 70 % on kuitupakkauksia. Nämä luvut kertovat, että IKEA on pakkaamisen raskainta sarjaa. Dickner vakuutti, että IKEA pohtii erittäin tarkoin joka ainoan pakkauksen funktiot ja hinnan. Pakkauksen tarkoitukseksi Dickner kiteyttää kolmen, tai oikeastaan neljän pointin luettelon: suojele tuotetta, tue tehokasta käsittelyä sekä inspiroi ja informoi. IKEA ottaa pakkaamisen vakavasti. Tämä näkyy erityisesti ympäristönäkökulman vahvasta läsnäolosta pakkaussuunnittelussa.

Helsingin yliopiston strategisen markkinoinnin ja johtamisen professori Petri Parvinen puhui tieteestä pakkaamisessa. Parvinen oli selvästi vahvalla osaamisalueellaan ja luento oli todella valaiseva. Pakkaaminen on Parvisen mukaan erittäin tärkeä osa markkinointia ja pakkauksella pystytään tekemään markkinoinnissa suorastaan ihmeitä. Professori Parvinen on Kotipizzan hallituksessa, jota kautta käytännön esimerkit tulivat luonnollisesti Kotipizzan pakkauksista. Kuulijalle ei jäänyt epäselväksi, että pakkauksen kautta markkinointi on järkevä ja ennen kaikkea tehokas tapa saada viestit perille.
Keskon varapääjohtaja (Corporate Resposibility) Matti Kalervo puhui vähittäiskaupan megatrendeistä ja niiden vaikutuksesta pakkaamiseen. Kalervo nimesi Keskon näkökulmasta pakkaamisen viisi tärkeintä megatrendiä: Globaali talous, digitalisaatio, vastuullisuuden merkityksen kasvu, ilmastonmuutos ja demografisen rakenteen muutos. Näistä lähtökohdista Kesko on muodostanut pakkaamisstrategiansa ja päättää pakkaamisensa linjoista.

Aamupäivän lopuksi oli päivän puheenjohtaja Nieuwesteegin vetämä puhujien paneeli. Paneelissa pohdittiin e-kaupan avaamia markkinointimahdollisuuksia sekä sen tuomia ongelmia. Nieuwesteeg nosti jakamistalouden vaikutuksen pakkaamiseen. IKEAn Dickner totesi, että kysymys on ajankohtainen ja myös IKEAn pohdinnoissa. IKEAlla on jo myymälöissään käytössä vahingoittuneiden pakkausten korjausmahdollisuus. Kiertotalous on tänä päivänä yhtä kuin kestävän kehityksen mukainen toiminta. Panelistit totesivat, että varastot ovat uusimpia kiertotalouden sijoituskohteita niiden ollessa jakamistaloudessa käytännössä välttämättömiä. Jakamistaloudessa logistiikka ei onnistu ilman välivarastointia.

Iltapäivällä teemaluentoja ja Summit palkinto

Summit palkinnon voittaneet Petra Paatero (oikealla) ja Daria Ivanova olivat syystäkin onnellisia saavutuksestaan. Ruokahävikkiä estävä yhden litran jugurttipakkaus Yogård sai palkintolautakunnalta parhaan arvosanat.

Summit palkinnon voittajat Petra Paatero (oikealla) ja Daria Ivanova.

Iltapäiväksi oli osallistujille tarjolla neljän eri teeman luentoja. Palvelut ja design, Tutkimus- ja yhteistyöhankkeet, Premium-pakkaaminen sekä Pakkausratkaisut. Kaikissa neljässä kohteessa oli ajatuksia herättäviä ja uusia näkökulmia avaavia luentoja.

Summit palkinto jaettiin Tutkimus- ja yhteistyöhankkeet ­-osiossa. Kilpailu oli avoin kaikille pakkausalan opiskelijoille. Kilpailun teemana oli ruokahävikin vähentämiseen suunnitellun pakkauksen suunnittelu. Palkintona oli matka InterPackiin Suomen Pakkausyhdistystä edustamaan.

Voittanut joukkue oli suunnitellut yhden litran jugurttipakkauksen, jonne ei jää jugurttia jäljelle jätevaiheeseen siirryt­täessä. Voittajajoukkue oli antanut pakkaukselle nimeksi Yogård. Pakkauksessa oli todella hyvä idea, mutta tuote ei ole vielä täysin valmis. Toivottavasti voittoisat suunnittelijat, Petra Paatero ja Daria Ivanova, saavat suunnittelutyönsä valmiiksi ja tuotantoon asti.