Euroopan talous taantuu – ja pihkat. Lokakuussa Düsseldorfissa pidettyjen kahdeksanpäiväisten maailman suurimpien muovimessujen tilastot puhuvat muuta. Messujen järjestäjän päätöstiedotteen mukaan heidän optimistisimmatkin odotuksensa ylittyivät. 230 000 vierailijaa yli 160 maasta kävi tutustumassa 3 285 näytteilleasettajan tarjontaan, kun vuoden kolme vuotta sitten kävijöitä oli 218 000 ja näytteilleasettajia 3 220. Nyt yli 40 % vierailijoista tuli Euroopan ulkopuolelta ja erityisesti Aasian maista tulevien määrä kasvoi lähes 30 000:een. Borealiksen, Borougen ja Nova Chemicalsin osastolla kävi vierailijoita yli 10 % enemmän kuin vuonna 2013. Pohjoismaista ja Baltiasta oli lähes sata vierailijaa, eniten Ruotsista ja Suomesta, mutta myös Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Liettuasta ja Latviasta.

Useat yhteistyökumppanit jopa julkisesti kommentoivat tyytyväisinä sekä saamiensa tilauksien että tarjouspyyntöjen määrää. Euroopan, maailmantalouden raihnaisen vanhuksen teknologia tuntuu edelleen kelpaavan maailman eri kolkista tuleville kasvuyrittäjille samoin kuin Eurooppa investointi- ja muidenkin hyödykkeiden kauppapaikkana yleensä. Messuvieraiden joukossa vaikutti olevan entistä enemmän yritysten ylintäkin johtoa mukana ja valmiina päättämään muun muassa hankinnoista ja yhteistyöhankkeista.

K-2016 tapahtumaan olivat sekä näytteilleasettajat että vierailijat valmistautuneet pitkään ja huolellisesti. Tuloksena oli antoisa kokemus kaikille osallistujille. Olen entistäkin innostuneempi mahdollisuuksista, joita muovi tarjoaa maailman ongelmien ratkaisemiseen ja elämämme parantamiseen, kunhan meistä jokainen muistaa vastuunsa ja kantaa kortensa kekoon avoimessa taloudessa.

Avoimuuden lisääntyminen messuillakin tuntui myönteiseltä. Messuosastoilla kulkeminen oli helppoa ja esimerkiksi esitteet sai useassa paikassa itse lähettää suoraan omaan sähköpostiinsa osastolla olevasta kioskista. Informaatiotekniikka selvästi helpottaa tiedon saatavuutta ja ehkä säästää luonnonvarojakin, kun esitteitä ei tarvitse painaa ja kuljettaa.

Oli rohkaisevaa nähdä, että kiertotalous ja kierrätys sekä kestävä kehitys ovat keskeinen aihe useiden messuille osallistuvien toiminnassa. Löysin laitteita, joiden avulla muovijätteestä voi tehdä entistä parempaa ja puhtaampaa, arvokasta raaka-ainetta suorituskykyä vaativaan up-cyclingiin eikä enää vain down-cyclingiin vähemmän materiaaliominaisuuksia vaativiin sovelluksiin. Haavekuvana voisi olla materiaalikierto, jossa kierrätettyyn käsiteltyyn muoviin lisätään neitseellistä materiaalia vain sen verran, että tuotteen suorituskyky riittää täyttämään käyttökohteen vaatimukset. Polyolefiinipohjaisten monomateriaaliratkaisujen käyttämiseen on paljon mahdollisuuksia. Polyolefiinien käyttöalue tuntuu laajenevan edelleen. Innovaatioille on tilaa kaikkien  muovien käytön kasvattamisessa – rajana vain mielikuvitus, ja sitähän meillä Suomen muoviteollisuudessa on aina ollut!

Jouluterveisin
Arno Avela