”Hyvä Tietää Muovista” on MuoviPlast-lehdessä jo vuodesta 2012 lähtien ilmestynyt artikkeleiden sarja, joissa esitellään perustietoa tavallisimmista muoveista.
Teksti Ulf Bruder / Brucon Ab, käännös Erik Lähteenmäki / Polymerik Oy.
Termoplastiset elastomeerit (TPE), toiselta nimeltään termoelastit, ovat pehmeitä ja sitkeitä kestomuoveja alhaisella taivutusmoduulilla. Joskus niitä kutsutaan myös termoplastisiksi kumeiksi ja taivutusmoduulin sijaan ne luokitellaan Shore A tai Shore D kovuuden mukaan samalla tavalla kuin kumitkin. Niiden kemiallinen rakenne koostuu sekä kovista kestomuovisegmenteistä, että elastisista pehmeistä segmenteistä. Ratkaiseva ero perinteisiin kumiraaka-aineisiin verrattuna on se että niissä ei esiinny tai esiintyy ainoastaan merkityksetön määrä ristisilloittumista molekyyliketjujen välillä.
Suurin osa TPE raaka-aineista tarjoaa kustannustehokkaan vaihtoehdon kumille monessa eri sovelluksessa. Tämä, kiitos muun muassa sen, että termoelastien työstämiseen voidaan käyttää tavallisimpia kestomuovien työstömenetelmiä kuten ruiskuvalu, ekstruusio, kalvo- ja muottipuhallus. Ominaisuuksien kannalta kumin etuna on kuitenkin parempi joustavuus (venymä) ja alhaisempi puristuspainuma.
TPE-raaka-aineet jaetaan usein seuraaviin ryhmiin:
- TPE-O, olefiinipohjaiset elastomeerit
- TPE-S, styreenipohjaiset elastomeerit
- TPE-V, olefiinipohjaiset elastomeerit vulkanoiduilla kumipartikkeleilla
- TPE-U, polyuretaanipohjaiset elastomeerit
- TPE-E, polyesteripohjaiset elastomeerit
- TPE-A, polyamidipohjaiset elastomeerit
TPE-O
TPE-O tai usein myös käytetty lyhenne TPO, on termoplastinen elastomeeri jossa lyhenne ”O” tarkoittaa olefiinia. Ne ovat käytännössä polypropeenin ja ristisilloittumattomien EPDM-kumipartikkelien sekoituksia. Koska perusmatriisi on polypropeenia, on sen rakenne osakiteinen.
TPO-pohjaiset elastomeerit ovat käyttömääriltään suurimpia ja hinnaltaan edullisimpia TPE-raaka-aineita. Markkinoilla ne ovat olleet 1970-luvulta lähtien ja johtavat valmistajat ovat Elasto, Elastron, ExxonMobile, So.F.teR ja Teknor Apex.
EPDM-kumin sekoitusosuus polypropeenissa on välillä 10-65% ja se mahdollistaa suuren vaihtelun raaka-aineen ominaisuuksissa. Mikäli EPDM-kumin osuus on alle 20% kutsutaan raaka-ainetta yleensä sitkistetyksi polypropeeniksi., kun taas yli 60% pitoisuudet antavat liki kumimaiset ominaisuudet.
TPO-raaka-aineet soveltuvat hyvin ensi kädessä raaka-aineen kierrätykseen ja toiseksi materiaalin käyttöön energian lähteenä eli poltettavaksi. Raaka-aineen kierrätysmerkintä on >PP + EPDM<.
Ominaisuudet
- + Kustannustehokas kumin korvaaja
- + Korkea murtovenymä
- + Hyvä repimislujuus
- + Joustava alhaisissa lämpötiloissa
- + Hyvä pinnanlaatu
- + Hyvä kemikaalien kesto
- + Voidaan UV-stabiloida
- + Helppo työstää
- + Voidaan värjätä
- + Voidaan maalata (esikäsittelyn jälkeen)
- – Muotoutumisominaisuudet (korkea puristuspainuma)
Käyttökohteet
TPO-pohjaisia elastomeerejä käytetään monissa eri sovelluksissa auto-, rakennus-, kotitaloustuote-, kenkä-, urheiluväline- ja konepajateollisuudessa.
Kemia
Tavallisimmat TPO-lajikkeet koostuvat polypropeenimonomeereistä ja ristisilloittumattomasta EPDM-kumista (etyleeni-propeeni-dieeni-monomeeri (M-luokka)). Ominaisuudet riippuvat monomeerien määrästä ja ”n” voi olla 90-35% ja ”m” 10-65%.
TPE-S
TPE-S tai TPS on termoplastinen elastomeeri, jossa ”S” on lyhenne styreeni-blokkikopolymeeristä. Ne perustuvat useimmiten SBS tai SEBS:iin (katso kemia edempänä). SBS:llä on luultavasti suurin markkinaosuus ja sitä käytetään sovelluksissa joissa kemikaalien kestolla ja vanhenemisominaisuuksilla on pienempi merkitys. SEBS:illä on paljon parempi lämmönkesto, mekaaniset ominaisuudet ja UV-säteilyn kesto. TPE-S elastomeerejä on ollut markkinoilla jo 1960-luvulta lähtien ja johtavat valmistajat ovat: API, ChiMei, Elasto, Elastron, Enplast, Kraiburg, Radici, Ravago, So.F.teR, Styrolution, Teknor Apex ja Uteksol.
TPE-S voidaan työstää usealla menetelmällä kuten ruiskuvalu, ekstruusio, muottipuhallus ja kalvopuhallus. Yksi suuri etu on että voidaan käyttää tavallisia kestomuoveille valmistettuja koneita. TPE-S-raaka-aineet soveltuvat hyvin ensi kädessä raaka-aineen kierrätykseen ja toiseksi materiaalin käyttöön energian lähteenä eli poltettavaksi. Raaka-aineen kierrätysmerkintä on >SBS< tai >SEBS<.
Ominaisuudet
- + Kovuutta voidaan säätää laajalla alueella
- + Hyvä kulutuksen kesto
- + Joustava alhaisissa lämpötiloissa
- + Saatavissa läpinäkyvänä
- + Hyvä kaasun ja ilman permeabiliteetti
- + Helppo työstää
- + Helpompi värjätä kuin TPE-O
- + Hyvä tarttuvuus useaan kestomuoviin kuten PP, PS, ABS ja PA
- – Heikompi kemikaalien kesto kuin TPE-O:lla
Käyttökohteet
TPE-S pohjaisia elastomeerejä käytetään useissa eri käyttösovelluksissa auto-, kulutustuote-, rakennus-, terveydenhoito-, kenkä-, urheiluväline-, sähkö-, kaapeli-, ja konepajateollisuudessa. Joissain näistä tuotteista TPE-O on vaihtoehtoinen materiaali.
Kemia
SBS ja SEBS perustuvat styreeni-blokkikopolymeeriin kovilla ja pehmeillä segmenteillä. SBS:ssä styreenipäätyblokit antavat kestomuovin ominaisuudet ja butadieeni-keskiblokit kumimaiset ominaisuudet. SEBS:issä elastiset ominaisuudet tulevat eteeni-ko-butaanimolekyyleistä.
TPE-V
TPE-V tai TPV on termoplastinen elastomeeri, jossa kirjainlyhenteen ”V” tarkoittaa vulkanoitua. TPV:t ovat polypropeenin ja dynaamisesti vulkanoitujen (silloittuneiden) EPDM-kumipartikkelien sekoituksia. Mikäli seoksen kumipartikkelit ovat ristisilloittumattomia kutsutaan termoplastista elastomeeria nimellä TPE-O tai TPO, jossa ”O” tarkoittaa olefiinia.
Koska elastomeerin perusaineena on polypropeeni on sen kemiallinen rakenne osakiteinen.
TPE-V:n taustalla oleva tekniikka patentoitiin vuonna 1962 mutta kehitettiin 1970- ja 1980-luvulla.
Johtavia TPE-V materiaalien valmistajia ovat Elasto, Elastron, Enplast, ExxonMobile, So.F.teR., Teknor Apex, ja Zeon Chemicals.
TPE-O:n verrattuna TPE-V:lla on paremmat mekaaniset ominaisuudet, kemikaalien kesto sekä korkeampi käyttölämpötila.
TPE-V soveltuu mainiosti ensisijaisesti kierrätettäväksi ja toisaalta myös materiaalin keirrättämiseen energiaksi eli poltettavaksi. Kierrätysmerkintä on >PP+EPDM<.
Ominaisuudet
- + Saatavana kovuusalueella Shore A 20 – Shore D 65
- + Hyvä kulutuksen kesto
- + Hyvä repimislujuus
- + Laaja käyttölämpötila-alue (-50… + 120 °C)
- + Hyvä kemikaalien kesto
- + Erinomainen otsoni-, UV-säteilyn ja säänkesto
- + Helppo työstää. Hyvä tarttuvuus muihin kestomuoveihin
- + Voidaan värjätä ja maalaaminen onnistuu esikäsittelyn jälkeen
- + Parempi väsymiskesto kuin TPO:lla ja TPS:llä, kuitenkin huonompi kuin kumilla
Käyttökohteet
TPE-V on laajassa käytössä autoteollisuudessa ovien tiivistelistoissa, nivelsuojakumeissa, ilmastointikanavissa ja sisustusosissa. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ulkokäyttöön soveltuvissa kaapeleissa, liittimissä, ja aurinkopaneeleissa. Konepaja-, rakennus- ja kodinkoneteollisuudessa TPE-V:ta käytetään kaikenlaisissa tiivisteissä. Esimerkkinä jääkaapin ovissa ja pesukoneiden luukuissa käytettävät tiivisteet.
Kemia
TPV koostuu polypropeenin monomeereistä (propeeni) ja dynaamisesti vulkanoidusta EPDM-kumista (etyleeni-propeeni-dieeni-monomeeri (M-luokka)). Kovuus riippuu sekoitussuhteesta ja voi vaihdella Shore A 20 ja Shore D 65 välillä. Kemialliset kaaviot, katso TPE-O!
TPE-U
Termoplastisen polyuretaanin lyhenne on TPE-U tai TPU ja se on kemialliselta rakenteeltaan osakiteinen. TPU elastomeerista on olemassa kaksi eri versiota. Yksi perustuu polyesteriin ja toinen polyeetteriin.
Ensimmäisenä polyuretaanin toi markkinoille Bayer vuonna 1940. Tuote oli tekstiilikuitu kauppanimeltään Perlon U. Tänä päivänä raaka-ainetta myydään nimellä Desmopan. Muita johtavia toimittajia ovat BASF tuotemerkillään Elastollan ja Merquinsa Pearlthane ja Pearlcoat tuotteillaan.
Polyesteripohjaisella TPU:lla on parhaat mekaaniset ominaisuudet, paras lämmönkesto ja mineraaliöljyjen kesto kun taas polyeetteripohjaisella TPU:lla on paras joustavuus alhaisissa lämpötiloissa, hydrolyysin kesto ja mikrobiologisten hyökkäysten vastustuskyky.
Kertamuovipolyuretaaniin (PUR) verrattuna TPU on raaka-aine joka voidaan kierrättää helposti ilman ongelmia. Lisäksi TPU voidaan myös kierrättää energiaksi polttamalla. Raaka-aineen kierrätysmerkintä on >TPU< tai >TPE-U<.
Ominaisuudet
- + Voidaan valmistaa uusiutuvista luonnonvaroista
- + Erinomainen kulutuksen kesto
- + Erinomainen suorituskyky alhaisissa lämpötiloissa
- + Hyvä leikkauskestävyys
- + Hyvä elastisuus
- + Hyvä läpinäkyvyys
- + Hyvä öljyn ja rasvan kesto
- + Hyvä hydrolyysin kesto
- – Hieman vaikeampi työstää kuin muut TPE lajikkeet
Käyttökohteet
TPE-U on erittäin paljon käytössä kengänpohjissa ja muissa kenkien komponenteissa koska se tarttuu hyvin kiinni muihin materiaaleihin. Sitä käytetään myös kuljetuspyörien renkaisiin ja muihin konekomponentteihin sen hyvän kulutuksen keston ja vaimennuskykynsä takia. Raaka-ainetta käytetään myös ekstrudoituihin letkuihin jossa se voi korvata kumin esimerkiksi paloletkuissa.
Kemia
Allaolevasta kaaviosta selviää että TPU monomeeri on erittäin isokokoinen
TPE-E
Polyesteripohjaiset termoplastiset elastomeerit lyhennetään TPE-E tai TPC-ET mutta myös lyhenteitä TPE-ET ja TEEE näkee käytettävän. Ne ovat rakenteeltaan osakiteisiä ja niillä on seuraavia ominaisuuksia: Ainutlaatuinen sitkeys ja elastisuus, hyvä virumislujuus, iskulujuus ja taivutuksen väsymiskesto. Lisäksi ne säilyttävät joustavuutensa alhaisissa lämpötiloissa. Mekaaniset ominaisuudet säilyvät myös korotetuissa lämpötiloissa.
TPE-E ilmestyi markkinoille vuonna 1972 DuPontin toimesta tuotenimellä Hytrel. DuPont oli myös ensimmäinen joka julkaisi uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvan TPE-E:n tuotemerkillä Hytrel RS, jossa lyhenne tarkoittaa ”Renewable Source”. Muita TPE-E:n valmistajia ovat DSM tuotemerkillä Arnitel, LG tuotemerkillä Keyflex ja Ticona tuotemerkillä Riteflex.
TPE-E sopii hyvin kierrätettäväksi. Vaihtoehtoisesti TPE-E voidaan myös kierrättää energiaksi polttamalla. Raaka-aineen kierrätysmerkintä on >TPE-E< tai >TPC-ET<.
Ominaisuudet
- + Voidaan valmistaa uusiutuvista luonnonvaroista
- + Hyvä iskulujuus alhaisissa lämpötiloissa
- + Erinomainen väsymislujuus
- + Joustava alhaisissa lämpötiloissa. Käyttölämpötila -40… +120 °C
- + Lämpötilan vaihtelulla vain vähäinen vaikutus jäykkyyteen
- + Hyvä äänen- ja tärinänvaimennus
- + Erinomainen öljyn ja voiteluaineiden kesto
- + Myös monimutkaiset geometriat helppo työstää
- + Helppo työstää termisen stabiliteetin ansiosta
Käyttökohteet
TPE-E:a käytetään paljon autoteollisuuden paljekumeissa, ilmanvaihtokanavissa, turvatyynyn luukuissa, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kaapeleissa, liittimissä sekä urheiluvälineissä ja monoissa.
Kemia
TPE-E tai TPC-ET on termoplastinen polyeetteri-esteri-blokkikopolymeeri joka koostuu kovasta (kiteisestä) segmentistä joka perustuu polybuteenitereftalaattiin ja pehmeään (amorfinen) segmenttiin joka perustuu pitkäketjuisiin polyeetteriglokoleihin. Ominaisuudet määräytyvät pehmeiden ja kovien segmenttien välisestä suhteesta.
TPE-A
Amidipohjainen termoplastinen elastomeeri lyhennetään tunnuksella TPE-A tai PEBA, joka tulee sanoista polyeetteri-blokki-amidi. Raaka-aine muistuttaa rakneteeltaan polyesteripohjaista TPE-E:a polmyeeriketjun kovilla ja pehmeillä segmenteillään (kts. kemia alla). TPE-A:lla on alhaisempi ominaispaino, paremmat mekaaniset ominaisuudet, korkeampi käyttölämpötila ja parempi kemikaalien kesto verrattuna muihin kehittyneisiin termoplastisiin elastomeereihin. Raaka-ainetta on tarjolla myös läpinäkyvänä sekä pysyvästi antistaattisilla ominaisuuksilla.
Korkean käyttölämpötilansa (> 135 °C) ansiosta, voidaan TPE-A:lla joskus korvata jopa silikonikumia tai fluorielasteja.
Ensimmäisenä TPE-A:n toi markkinoille Atochem, tuotemerkillään Pebax, vuonna 1981. Tänään Pebaxia valmistaa Arkema joka on myös esitellyt ensimmäisen biopohjaisen lajikkeensa tuotenimellä Pebax Rnew. Muita valmistajia ovat Evonik tuotemerkillään Vestamid E sekä EMS tuotemerkillään Grilamid.
TPE-A sopii hyvin kierrätettäväksi uusiomateriaaliksi. Vaihtoehtoisesti TPE-A voidaan myös kierrättää energiaksi polttamalla. Raaka-aineen kierrätysmerkintä on >TPE-A< tai >PEBA<.
Ominaisuudet
- + Voidaan valmistaa uusiutuvista luonnonvaroista
- + Saatavana läpinäkyvänä
- + Hyvä kemikaalien kesto
- + Erinomainen lujuus ja sitkeys
- + Hyvä elastinen palautuvuus
- + Erittäin hyvät vaimennusominaisuudet
- + Erinomaiset ominaisuudet alhaisissa lämpötiloissa
- + Korkea käyttölämpötila
- – Raaka-aineen hinta
Käyttökohteet
TPE-A:sta valmistettavia tuotteita ovat urheilukengät, hiihtomonot, hiihtolasit, joustavat letkut, paljekumit, hengittävä kalvo, iskua vaimentavat tuotteet, ”hiljaiset” hammaspyörät, kuljetushihnat, ja terveydenhoitotuotteet kuten katetrit.
Kemia
TPE-A koostuu amorfisista polyeetterisegmenteistä, jotka on vuorotellen kytketty kiteisiin amidisegmentteihin. Polyeetterisegmentit voivat perustua polyetylenigykoliin (PEG), polypropyleeniglykoliin (PPG) tai polytetrametyleeniglykoliin (PTGM). Polyamidisegmentin perusta voi olla PA6, PA66, PA11 tai PA12. Polyeetteri- ja polyamidisegmenttien välinen suhde, joka voi vaihdella välillä 80/20 ja 20/80 %, ohjaa kovuutta pehmeästä elastomeeristä (Shore A 75) kovaan elastomeeriin (Shore D 65).
Kuvassa tyypillisen TPE-A:n rakenne jossa: X = polyamidisegmentti, Y = polyesterisegmentti