Stora Enso lanseerasi DeLight tuotteet vuonna 2009 ja DeLight-pakkausratkaisu voitti Vuoden 2010 muoviteko -palkinnon. Delight Packaging Oy perustettiin vuonna 2013 kun Suomen Kerta Oy osti Delight Solution liiketoiminnan uuden yrityksensä lukuun Stora Ensolta. Delight Packaging toimi vuoden 2015 marraskuuhun asti Stora Enson tiloissa Lahdessa, kunnes muutto Imatralle alkoi.

Muutto historiallisiin tiloihin

Delight Packaging Oy muutti Imatralle monella tavoin histo­riallisiin tiloihin. Hallikokonaisuus, jossa nykyiset tuotantotilat sijaitsevat, oli aikanaan surullisenkuuluisan Valcon ja FinnValcon tehdas vuodesta 1978 alkaen. Tehtaan oli tarkoitus valmistaa kuvaputkia. Tuo suomalaisille veronmaksajille kalliiksi käynyt kokeilu päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen vuoden 1980 lopussa.

Suomen Kerta Oy:n kannalta merkittävämpi historiallinen näkökulma on se, että yrityksen perustaja Kalle Huikko aloitti vuonna 1987 Suomen Kerta Oy:n yritystoiminnan samaisen rakennuksen yhdessä pienessä nurkkaosassa. Hallikompleksissa on sen historian aikana ollut muiden muassa messutoimintaa ja erilaisia urheilutiloja. Messutoiminnasta on jäänyt muistoksi joitakin opaskylttejä, kun urheilutiloista on kylttien lisäksi jäljellä yksi käytössä oleva sulkapallokenttä. Onpa hallissa harjoitellut myös seiväshyppääjä Matti Mononen. Monosen taannoinen hyppypaikka kulkee nykyisin nimellä ”Monosen varasto”. Tätä nykyä peräti 35.000 m2 laajuisen hallikokonaisuuden omistaa KERTA Kiinteistöt Oy, eli kiinteistö on samojen omistajien käsissä kuin Suomen Kerta Oy ja Delight Packaging Oy.

Tuotannollisen toiminnan muutto Lahdesta Imatralle on ollut iso ponnistus. Jutun teon aikaan tuotanto oli vielä viimeistelyä vaille valmis, mutta tehdaspäällikkö Teemu Karhu arvioi toiminnan olevan täydessä käynnissä loppukevään aikana. Osa koneista rallatteli jo täyttä päätä, mutta joitakin jälkikäsittelyosioita oli vielä työn alla. Karhu toteaa vielä, että kun tuotanto on saatu täyteen käyntiin, niin kapasiteettia pystytään tarvittaessa irrottamaan myös muuhun ruiskuvalutyöhön kuin omien tuotteiden tekemiseen.

Henkilöstölle joustoja muuton yhteydessä

Lahdessa DeLightilla oli erittäin ammattitaitoinen henkilökunta, joka haluttiin jatkamaan tuotantoa Imatralle. Kahdeksasta henkilöstä vain yksi erosi ja seitsemän matkustaa Imatralle töihin. Työaikaa on järjestelty henkilöstölle mahdollisimman joustavasti. Joustavuus tässä kohdin tarkoittaa sitä, että työvuoron pituutta on venytetty ja sitä kautta saatu työvuoroja lukumääräisesti vähemmäksi. 12 tunnin työvuoroilla on päästy minimoimaan matkustamiskerrat Lahdesta Imatralle ja takaisin. Sama työaikajärjestelmä on käytössä muissakin prosessiteollisuuslaitoksissa, eikä järjestelmästä ole kuulunut kummaltakaan osapuolelta kuin hyvää kerrottavaa. DeLightin henkilöstö on ottanut joustot hyvillä mielin vastaan ja jatkaa tyytyväisenä työskentelyään Imatralla.

Samassa pakkauksessa pakastimesta uuniin

DeLight –pakkauksia näkee kaupoissa esimerkiksi Pirkka-tuotemerkin alla. Kuvassa on PET –kalvolla päällystetty kartonki johon on ruiskuvalettu PET –kaulus.

DeLight –pakkauksia näkee kaupoissa esimerkiksi Pirkka-tuotemerkin alla. Kuvassa on PET –kalvolla päällystetty kartonki johon on ruiskuvalettu PET –kaulus.

DeLightin pakkausinnovaatio perustuu päällystetyn kartongin ja ruiskuvalun yhdistämiseen. Muovilla päällystetty ja valmiiksi painettu kartonki viedään ruiskuvalukoneeseen, jossa pakkaus muotoillaan haluttuun muotoon ja siihen ruiskuvaletaan muovinen kaulusosa. Näin saavutettu vahva, jäykkä ja mittatarkka rakenne mahdollistaa pakkauslinjayhteensopivuuden ja tiiviin saumauksen. Tiivis saumaus mahdollistaa suojakaasupakkaamisen ja näin ollen myös pidemmän säilyvyysajan.

Pakkaus soveltuu pakastamiseen, mikroaaltouuniin ja perinteiseen uuniin. Pakkaus on kevyt, mutta tukeva ja se kestää kuljetusta, säilytystä ja varastointia. Pakkauksessa kaikki elintarvikkeen kanssa kosketuksissa olevat pinnat ovat elintarvikekelpoista muovia.

Esimerkiksi kuvissa esiintyvä Pirkka –pakkaus on valmistettu ruiskuvalamalla PET-kaulus PETillä päällystettyyn, painettuun kartonkiin. Saman raaka-aineen käyttö sekä kartongin päällystyksessä että kauluksessa takaa tiiviin sauman ja elintarvikkeelle hyvät ja monipuoliset barrier -ominaisuudet tarjoavan säilytysmahdollisuuden. DeLight valmistaa tuotteita PETin lisäksi myös PP:sta ja biomateriaaleista.

Suojakaasupakkaamiseen on tarjolla kansivaihtoehtoina muovikalvoa, saumauslakattuja alumiinikansia sekä muovipäällystettyä kuitumateriaalia. Painokansiin vaihtoehtoina ovat kartonki, muovi sekä DeLight –tekniikalla varustettu hybridi-kansi (=kartonki + muovi). DeLight on innovoinut oman kartonkisen liukukansiratkaisun.

Vientituote

DeLight Packagingin tuotannosta menee 80 % tai enemmän vientiin, joka on kunnioitettava luku. Tuotteita menee Euroopan suurimmalle valmisruokamarkkinalle Brittein saarille sekä toinen Euroopan pääkohde on Hollanti. DeLight on aidosti globaali vientituote, sillä Australia on merkittävä vientimaa. DeLightilla on hallussaan tuotteestaan vahva patenttisalkku, jota kautta tuotteen valmistaminen lisenssillä on mahdollista. Markkinaosuuskysymykseen tehdaspäällikkö Teemu Karhu vastaa hymyillen. DeLight ei ole asettanut tuotteilleen markkinaosuustavoitteita, sillä markkinoiden koko on valtavan suuri. Pienikin osuus esimerkiksi Euroopan markkinoista kattaa helposti DeLightin ja Suomen Kerran koko tuotannon. DeLightin pakkausinnovaatio on vasta elinkaarensa alkupäässä, joten sen voimakkaampi markkinoiden valloitus tapahtuu vielä jossain tulevaisuudessa.

Julkaistu: MuoviPlast 02/2016