Skaala Oy on vuonna 1956 perustettu suomalainen perheyritys. Yritys on Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva ikkuna-, ovi- ja lasiratkaisuihin erikoistunut toimija, joka tunnetaan etenkin energiatehokkaasta tuoteperheestä. Vahvan kotimarkkinaosuuden lisäksi Skaalan tuotteita viedään pääasiassa Ruotsiin, Iso-Britanniaan ja Venäjälle. Seitsemän kotimaisen tuotantopaikkakunnan lisäksi Pietarissa toimii oma ikkunoita valmistava tuotantoyksikkö palvelemassa Venäjän markkinoita.

Skaalan liikevaihto vuonna 2014 oli noin 97 M€ ja yritys työllistää yli 550 henkilöä. Päätoimipaikka on Etelä-Pohjanmaalla, Kauhavan Ylihärmässä ja muita toimipaikkoja on kuudella muulla paikkakunnalla. Skaala on palkittu useilla tuotekehitykseen, laatuun, energiatehokkuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvillä palkinnoilla.

Muovilla on roolinsa ikkunoissakin

Miten Alfa cLean -ikkunalaite liittyy muoviin? Ikkunan ilmanvaihtoyksikköön tarvitaan lukuisa joukko muoviosia niin itse laitteistoon kuin suojarakenteisiinkin. MSK Plast on ollut Alfa cLeanin kehitysprojektissa sen alusta asti, vuoden 2011 syksystä lähtien. Skaalalle oli mieluisaa löytää kehitysorientoitunut kumppani parin korttelin päästä omasta Ylihärmän tehtaasta, jossa kotimaisen ikkunatuotannon valmistuksen lisäksi sijaitsee konsernin kehitystyöyksikkö. MSK Plastin mukaantulo ei ollut aivan itsestään selvyys, vaan se joutui läpikäymään kovan kilpailutuksen. Kilpailutusprosessi oli MSK Plastille hyvää oppia tulevaa yhteistyötä ajatellen, toteaa myyntipäällikkö Jaakko Lipponen MSK Plastista.

Kehitysvaiheessa kumppanin läheisyys on ollut ehdoton valtti, toteaa Skaala Oy:n kehitysjohtaja Jyrki Jaskari. Skaala tarvitsee muovitietoutta, jota löysimme MSK Plastista. Jokaisessa ikkunamallissamme on muovia, materiaalit vain vaihtelevat, jatkaa Jaskari. Skaalalle on ollut tärkeää, että kaikkien osien alkuperä on hyvin jäljitettävissä. Tähän MSK Plastilla on muoviosien kohdalla oman prosessikehityksensä ansiosta täydellinen vastaus, Lipponen toteaa.
Ikkunoihin sijoitettavat muoviosat joutuvat UV-valon ja ankarien lämpötilavaihtelujen armoille. Näiden ominaisuuksien kesto on Skaalan kannalta kriittisintä, toteaa kehitysjohtaja Jaskari. Talvella lämpötila laskee 30 astetta pakkaselle ja kesällä on auringossa yli 70 astetta lämmintä, eivätkä muoviosat saa säikähtää näitä lämpötiloja, toteaa Jaskari.

Visionsa mukaisesti Skaala on kohdemarkkinoillaan vastuullinen ja luotettava edelläkävijäratkaisujen toimittaja. Vision ilmentymänä voidaan pitää Alfa cLean ikkunaa. Alfa cLeanin osalta on aiheellista kysyä, onko kyseessä ikkuna vai laite? Kehitysjohtaja Jaskari selventää, että laitteessa on integroituna älykäs ilmanvaihtoyksikkö, joka tarkkailee sisäilman hiilidioksidipitoisuutta ja ilmanvaihto säätyy pitoisuuden mukaan. Jos huoneessa ei ole ketään, ilmanvaihto on lepotilassa. Kun huoneeseen saapuu ihmisiä, niin huoneen hiilidioksidipitoisuus kasvaa. Anturit havaitsevat pitoisuuden nousun ja ikkunalaitteen ilmanvaihto käynnistyy. Hiilidioksiditasapainosta huolehtimisen lisäksi Alfa cLeanissä on korkealla hyötysuhteella toimiva lämmön talteenottojärjestelmä. Näin pystytään suurin osa huoneenlämmöstä palauttamaan takaisin sen sijaan, että se puhallettaisiin ulos, toteaa Jaskari lopuksi.

Kehitysprojektilla etulyöntiasemaan, Ikkuna 2.0

Ikkuna 2.0:ssa on saatu huipputekniikalla varusteltu ilmastointiyksikkö mahtumaan karmin normipaksuuteen joutumatta tinkimään ikkunan lasipinta-alasta lainkaan.

Ikkuna 2.0:ssa on saatu huipputekniikalla varusteltu ilmastointiyksikkö mahtumaan karmin normipaksuuteen joutumatta tinkimään ikkunan lasipinta-alasta lainkaan.

Alfa cLean lanseerattiin 2014 lokakuussa Finnbuild –messuilla. Perusideana on korvata ilmanvaihtoremontti ikkunoiden vaihtamisella. Hyvin usein ikkunat ovat ilmanvaihtoremontin kanssa samaan aikaan vaihtoiässä. Näin voidaan korvata kaksi peruskorjauskokonaisuutta yhdellä remontilla. Esimerkkikannattavuuslaskelmissa on käytetty demokohteena perusrintamamiestaloa. Saavutetun ilmastoinnin optimoinnin lisäksi ikkuna 2.0 on selvästi edullisempi vaihtoehto kuin ilmanvaihtoremontti ja perusikkunaremontti yhteensä. Yhden ikkunan ilmanvaihtokapasiteetti pystyy huolehtimaan noin 25 m2 huoneen ilmanvaihdosta ja lämmön talteenotosta. Useampi ikkunayksikkö per huone tuottaa luonnollisesti ilmanvaihdon isommalle neliömäärälle.

Alfa cLeanin kehitysprojektissa olivat mukana Vaasa yliopiston tekninen tiedekunta sekä Skaalan oma yritysverkosto, jossa yhtenä toimijana oli MSK Plast. Skaalan reilun kolmen vuoden Alfa cLean –kehitysprojektin aikana projektin tiimoilta valmistui useita insinööriopiskelijoiden opinnäytetöitä sekä diplomitöitä. Töiden tekijöistä on palkattu yhtiöön vakituisiksi työntekijöiksi kolme henkilöä. Lanseerauksen jälkeen ei ole jääty ihastelemaan tuloksia, vaan kehitystyötä on jatkettu innostuneena. Tuotannollistaminen on ollut haastava prosessi ja se on vaatinut isoja ponnistuksia.

Projekti on poikinut tähän mennessä kuusi kansainvälistä patenttia ja lisää on tulossa. Alfa cLean löi kilpailevat ikkunanvalmistajat ällikällä, toteaa kehitysjohtaja Jyrki Jaskari varsin tyytyväisenä Skaalan kehitystyön tulokseen. Alfa cLean on hyvä esimerkki teollisen Internetin ja tietotekniikan hyödyntämisestä ihmisten elämänlaadun parantamiseksi.

Julkaistu: MuoviPlast 01/2016.