Fluorotech on vuonna 1991 Gary Sundbergin perustama, suomalainen teollisuutta ja rakentamista palveleva muoveihin erikoistunut yritys. Reilun kolmen miljoonaan euron liikevaihto syntyy seitsemän työntekijän voimin.

Valkeakoskella ja Vantaalla

Fluorotechilla on kaksi toimipistettä. Vantaan Kivipyykintiellä on pääkonttori, josta löytyy pieni myyntivarasto ja Valkeakosken Mahliankadulla sijaitsee päävarasto. Molemmissa toimipisteissä pystytään työstämään ja koneistamaan muoveja valmiiksi tuoteosiksi, toteaa toisen polven yrittäjä, toimitusjohtaja Christian Sundberg. Fluorotechin omistaa Sundbergin lisäksi Fluorotechin henkilökunta, jota kautta korostuu yrityksen yrittäjähenkinen asennoituminen. Vantaalla ahkeroi neljä henkilöä 500 m2 tiloissa ja Valkeakosken päävaraston toiminta rullaa 1 300 m2 hallissa kolmen henkilön työpanoksilla.

Muoviputkistojen erikoisosaamista

Fluorotechin tuotteet menevät teollisuusyrityksiin sekä rakennusteollisuuteen sekä kaupan käyttöön. Teollisuudessa Fluorotechin tuotteita hyödynnetään pääosin laitteiden ja koneiden rakentamisessa sekä kunnossapidossa.

Erilaiset putkistoratkaisut ovat yrityksen ominta aluetta. Olipa putkistossa kulkeva aine mitä tahansa, niin Fluorotech löytää toimivan ratkaisun. Muoviputkistojen valtteina ovat hyvä korroosiokestävyys, asennuksen nopeus, rakenteiden keveyden sekä kilpailukykyinen hinta/laatusuhde. Putkistoja käytetään laajasti erilaisissa kohteissa, kuten kylpylöissä, uimahalleissa, ilmanvaihtokanavissa, sadevesien viemäröinneissä, kemikaalien annostelulinjoissa, prosessiliuosten siirtolinjoina sekä jäähdytysvesijärjestelmissä.
Yrityksen tuotevalikoimassa on kunnioitettavat yli 6 000 nimikettä. Tuotenimikkeistöstä löytyvät muiden muassa paine-, prosessi-, viemäröinti-, kastelu-, vesi- sekä ilmastointiputkistot sekä niihin tarvittavat osat.

Alipaineputkistoja metallin sijaan muovista

Fluorotechin ja Masterplastin kattavasta varastosta löytyy laaja valikoima eri raaka-aineesta valmistettuja muovitankoja, joista työstetään esimerkiksi asiakkaan tarvitsemia osia.

Fluorotechin ja Masterplastin kattavasta varastosta löytyy laaja valikoima eri raaka-aineesta valmistettuja muovitankoja, joista työstetään esimerkiksi asiakkaan tarvitsemia osia.

Fluorotechin ykköstuotteita ovat eri materiaaleista valmistetut paineelliset putkistot. Kaikki paineelliset osat löytyvät hyllystä ja räätälöidyt osat valmistetaan itse. Fluorotech tuo maahan ja toimii paineputkien eri osien tukkurina. Näitä osia ei valmisteta Suomessa, vaan kaikki on tuontitavaraa. Hyllystä löytyvät kaikkien paineluokkien osat ja venttiilit.

Viimeisimpänä tuoteinnovaationa ovat PVC- ja PE-putkesta rakennetut alipaineputkistot. Fluorotechin tuotekehityksessä pohdittiin, että miksikä ei alipaineputkistoja voisi rakentaa perinteisen metalliputken sijaan muoviputkista. Esteitä ei löydetty, ja niin hedelmällisessä yhteistyössä Atlas Copcon kanssa toimitettiin vuonna 2015 ensimmäiset kaksi alipaineputkilinjaa. Yksi toimitettiin oululaiseen yhteistyöyritykseen, Aikolon Oy:öön ja toinen toimitettiin Ekin Muoviin Virtasalmelle. Molemmat yritykset ovat olleet ratkaisuunsa enemmän kuin tyytyväisiä. Jatkossa Fluorotech tarjoaa muovisia alipaineputkistojaan kiiinteässä yhteistyössä Atlas Copcon kanssa, jolloin asiakkaalle pystytään tarjoamaan kerralla toimiva kokonaisuus aina luotettavaa alipainepumppuasemaa myöten.

Rakennusteollisuudessa Fluorotechin tuotteita käytetään laajalti talonrakentamisessa. Erityisiä kohteita ovat vesirakentaminen sekä infrarakentaminen. Vesirakentamisen puolelta Fluorotechilla on vahva asema uimahallien ja –altaiden putkistojen toimittajana. Fluorotech on tarmokkaasti mukana asiakkaidensa eri kehitysprojekteissa, jota kautta se pystyy antamaan vuosikymmenien muoviosaamisen asiakkaidensa käyttöön.

Hitsauskoneet

Erilaiset laatikot, rasiat ja muut rakennelmat syntyvät luotettavasti jyrsimällä, sorvaamalla, tyhjiömuovaamalla, lämpömuovaamalla, sahaamalla, liimaamalla sekä muovihitsausta hyödyntämällä. Yritys toimittaa asiakkaan piirustusten pohjalta kaikki tarvittavat rakennelmat avaimet käteen – periaatteella. Muovin hitsaus ja liimaaminen ovat putkistoja rakennettaessa ratkaisevan tärkeässä osassa. Fluorotech myös myy ja vuokraa hitsauskoneita ja niihin tarvittavia hitsauspillejä ja –ekstruudereita ja niihin tarvittavia hitsauslankoja eri muovilaaduille sekä järjestää laitteiden käyttökoulutuksen.

Yhteistyöyritys Masterplast Oy

Masterplast Oy perustettiin pääkaupunkiseudulle vuonna 1988. Yhtiö aloitti toimintansa valmistamalla erilaisia esillepanotuotteita myymälöihin. Myöhemmin liiketoiminnan ja osaamisen kasvaessa yhtiön toiminta laajeni teollisuuden sopimusvalmistukseen, joka kattaa nykyään suuren osa yhtiön tuotannosta. Osana Aikolon yhtiöitä Masterplast Oy tarjoaa asiakkailleen Etelä-Suomessa kaikki yhtiöiden muovimateriaalit ja työstöpalvelut. Aikolon yhtiöiden lämpö- ja tyhjiömuovaus sekä akryylityöt tehdään keskitetysti Vantaalla Masterplastissa. Vantaalla on myös muovimateriaalien varasto sekä useampi CNC-työstökone.

Protoeristä massatuotantoon

Fluorotech on laajan materiaaliasiantuntemuksensa pohjalta osaava partneri tuotekehitysprojekteissa. Asiakkaan tuotekehitysajatukset työstetään ensin prototyyppien muodossa tarkasteltaviksi ja sitten valmistetaan toimiva protosarja. Valmistettavien laitteiden koko vaihtelee käsissä pideltävistä kappaleista aina kuljetuslavalle sijoitettaviin laitteistoihin asti. Jos protosarjan jälkeen tarvitaan suurilukuisempia sarjoja, astuu kuvaan Masterplast, joka on yhdessä Aikolon Oy:n kanssa omistettu yritys.

Julkaistu: MuoviPlast 01/2016.