Matkustusta ja ensimmäinen messupäivä

Matkaan lähdettiin aikaisin tiistaiaamuna lennon noustua ilmaan kello 7:55 kohti Zürichiä. Zürichissä ryhmää odotti bussi, joka oli käytössämme koko retken ajan. Kyyti messuille onnistui notkeasti ja bussiin varatut välipalaeväät auttoivat jaksamaan ensimmäistä messupäivää melko pitkälle. Välipala oli edelliskerroista opittu parannus ja sai osakseen kiitosta.

Pääyhteistyökumppanit olivat ryhmäämme vastassa Fried-richshafenin messukeskuksessa. Joukkomme jakautui neljään ryhmään, joita ensimmäisen päivän isännät lähtivät johdattamaan kohti Arburgin, Engelin, Sumitomo Demagin ja Wittmann Battenfeldin osastoja. Nämä parinkymmenen hengen ryhmät vaihtoivat ständiltä toiselle ja saivat ensimmäisen päivän ohjelman hyvin alkuun. Alkuperäisestä ohjelmasta poiketen läksimme hieman myöhemmin hotelleille, joten kaikille jäi vielä hieman vapaata messuaikaa käytettäväksi. Bussimatka hotellille Itävallan puolelle Bregenziin taittui miellyttävästi hyvässä seurassa. Majoittuminen kahteen hotelliimme sujui kohtuullisen ripeästi ja matkalaiset pääsivät iltapalalle ja lepäämään.

Täysipainoinen ja tapahtumarikas messupäivä

Terja ja Jussi Sundberg ovat Fakuman veteraaneja. He ovat erityisen tyytyväisiä Muoviyhdistyksen työhön Fakuman messumatkan järjestelyissä. Näillä messuilla olivat sähkökoneet kova sana ja Sumitomo Demag oli kehittänyt inserttisovellustaan merkittävällä tavalla.

Terja ja Jussi Sundberg ovat Fakuman veteraaneja. He ovat erityisen tyytyväisiä Muoviyhdistyksen työhön Fakuman messumatkan järjestelyissä. Näillä messuilla olivat sähkökoneet kova sana ja Sumitomo Demag oli kehittänyt inserttisovellustaan merkittävällä tavalla.

Toiseen päivään ponnistettiin aamukahdeksalta, jolloin suunnistimme Itävallasta kohti Saksaa ja messuja. Kuljettajamme oli kotoisin Friedrichshafenista ja tunsi tiestön mainiosti. Ajelimme pienempiä teitä ruuhkia vältellen, mutta lopussa jouduimme silti jonoon. Matkan jännittävin tapahtuma nähtiin, kun olimme messualueen itäpäässä matkalla läntiselle sisäänkäynnille. Bussiamme kohtasi tekninen ongelma, eli se ei suostunut jatkamaan matkaansa. Messujen aamuliikenteessä kiertoliittymän eteen juuttunut bussi toi oman lisänsä aamuruuhkaan. Ryhmämme nousi bussista ja suunnisti kävellen viimeiset sadat metrit kohti itäistä sisäänkäyntiä. Ohjelmaan kuuluvat aamukierroksen isännät hälytettiin länsipäästä itäpäähän ja aamuohjelma pääsi käynnistymään. Fanucin ja Krauss Maffein isännät ohjasivat kahteen osaan jaetun ryhmämme ständeilleen ja messupäivä oli polkaistu käyntiin pienen happihyppelyn saattelemana.

Keskiviikon aamuohjelma kesti kaksi tuntia, joten vapaasti hyödynnettävää messuaikaa jäi mukavasti. Messuilla oli nähtävää ja koettavaa runsaasti. 1 780 näytteilleasettajaa 38 maasta oli täyttänyt peräti 8,5 hehtaaria eli 85 000 m2 hallitilaa. Ryhmämme ei ollut paikalla yksin, sillä messuilla kävi viiden päivän aikana 45 721 rekisteröityä vierasta 120 eri maasta. Keskimääräinen päivittäinen kävijämäärä nousee reilusti yli 9 000 vieraan.

Messuilla ahkeroidun päivän päätteeksi ryhmämme oli kutsuttu Krauss Maffein osastolle viihteelliseen iltatilaisuuteen. Messujen ovet sulkeutuivat kello 17, jolloin halleissa käynnistyivät iltatilaisuudet. Mainion ruuan ja muun tarjoilun lomassa Krauss Maffei tarjosi myös viihteellistä musisointia ja muuta ohjelmaa. Iltatilaisuuden jälkeen hilpeä ryhmämme suunnisti Itävaltaa kohti uudella bussilla, joka oli hankittu korjaamolle joutuneen kuljetuskalustomme tilalle.

Lähtöpäivänä myös messuilua

Torstaina suunnistimme keskiviikon tapaan kahdeksalta aamulla kohti messuja. Huoneet luovutettuina ja matkatavarat mukana pääsimme tällä kertaa ilman kommelluksia toivomuksemme mukaan läntiselle sisäänkäynnille. Ryhmälle jäi viisi tuntia aikaa käydä mielenkiintoisimpia osastoja läpi.

Ammattilaisten tapaan ryhmämme oli täydellisesti koossa aikatauluun merkittynä lentokentälle lähtöaikana. Bussimatkamme eteni sen verran hyvin, että ehdimme tehdä lyhyen tuliaisostospysähdyksen paikallisessa ostoskeskuksessa. Lentomme oli mukavasti lähes ajallaan ja pääsimme kotimatkalle hyvissä tunnelmissa. Helsinki–Vantaalle pääsimme kotimaan aikaa noin 23:00 maissa.

Palautteesta oppia

Messumatkasta lähetettyyn palautekyselyyn vastasi joka toinen matkalle osallistunut henkilö. Kiitos kaikille vastanneille! Kaikki palautteen antajat pitivät matkaa positiivisena kokemuksena. Kehitysehdotukset ovat tärkeitä ja niitä saimme tälläkin kertaa. Yksi toivoi kaksipäivästä matkaa ja kolme toivoi matkasta nelipäiväistä, koska eivät ehtineet tutustua messuihin riittävällä tarkkuudella. Muutamia toiveita suorasta charterista Friedrichshafeniin tuli, kuten edellisinäkin vuosina on tullut.

Tätäkin vaihtoehtoa on tutkittu, mutta se tuppaa olemaan turhan kallis vaihtoehto. Teen ajantasaisen selvityksen lähempänä vuoden 2017 messua, jolloin asia tulee taas harkittua. Näiden erikseen mainittujen toiveiden lisäksi tuli useita pieniä säätöesityksiä, joista yritämme saada mahdollisimman monta toteutumaan Fakuma 2017 messumatkalla.

Julkaistu: MuoviPlast 06/2015.