Aqvacomp Oy tuotteistaa Elastopolin noin kahdeksan vuotta kehittämää raaka-aineinnovaatiota. Aqvacompin omistajina on viisi yksityishenkilöä. Aqvacomp Oy:n toimitusjohtajana työskentelee Jari Haapanen, joka on muovimaailmassa tuttu pitkä linjan ruiskuvaluosaajana.

Paperiteollisuus + muoviteollisuus = Aqvacomp

Aqvacompin innovaatio on valmistaa sellusta ja muovista massaa märkärainausmenetelmällä, jonka jälkeen tuote kuivataan ja granuloidaan. Aqvacompilla on eksklusiiviset oikeudet Elastopolin patentoimaan prosessiin, jossa sellukuitu ensin jauhetaan vesiseoksessa ohuemmaksi. Sen jälkeen fibrilloitua kuitua sekoitetaan muovin sekaan.

Teknisiä muoveja sekä valtamuoveja

Aqvacompilla on tällä hetkellä olemassa kymmeniä reseptejä eri muoveille ja sillä on valmius tuottaa jopa 60 % sellukuitua sisältäviä eri muovilaatuja. Kyseeseen tulevat niin valtamuovit kuin teknisetkin muovitkin. Tällä hetkellä tuotanto syntyy laboratoriolaitteilla, mutta syyskuussa käynnistyvät varsinaiset tuotantolaitteet. Lasboratoriolaitteillakin on pystytty toimittamaan matariaalia siten, että tuotannollisia asiakassuhteita on onnistuttu pitämään yllä.

Toimitusjohtaja Haapanen painottaa, että kaikki tuotteet ovat tarkoin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä. Räätälöinti on viety niin pitkälle, että Aqvacompin edustaja on osallistunut ja osallistuu myös kaikkiin asiakkaiden koneilla suoritettuihin koeajoihin. Elastopolin riveissä työskentelevä FT Jussi Katajisto on ollut hankkeessa mukana aivan alusta alkaen. Katajisto on edelleen silminnähden innoissaan kehitellessään uusia reseptejä. Työtä Katajiston mukaan riittää, sillä uuden raaka-aineinnovaation mahdollisuuksien rajat eivät ole vielä tulleet vastaan.

Haapanen painottaa, että Aqvacomp on tehnyt runsain määrin erilaisia koepuristuksia, joilla selvitetään eri reseptien ominaisuuksia ja soveltuvuutta eri tuotteisiin. Sellukuitupohjainen materiaali sopii erinomaisesti myös akustisiin sovelluksiin. Kuitupitoinen tekninen muovi saa aikaan erinomaisen soinnin ja sillä on erinomaiset haptiset, eli tuntoaistimukselliset ominaisuudet, Haapanen jatkaa.

Julkaistu: MuoviPlast 04/2015.